Videojocs a l’aula: Imperivm III

La següent aportació és un fragment d’un treball de l’assignatura Didàctica del paisatge i del patrimoni (Universitat de Girona) que consistia en la preparació d’una sortida per Girona amb el títol: La Gerunda Romana. 

Sobre el joc

Imperivm III: Las Grandes Batallas de Roma és un videojoc individual i multi-jugador d’estratègia 2D de l’any 2004 creat per l’empresa espanyola FX Interactive. Disposa d’una variada biblioteca de civilitzacions per a escollir: Roma, Egipte, Germania, Britania, Hispania (Ibers), Galia i Cartago. Cadascuna d’aquestes cultures té els seus herois particulars com Juli César, Cleopatra, Marc Aureli, Aníbal i molts més. Les principals aventures d’aquest videojoc són:

 • Desembarcament a Àfrica (204aC): Escipío ataca a Cartago per a contrarestar els atacs d’Aníbal a Roma

 • L’atac a Numància (134aC): Escipió ataca a Numància però li costa guanyar als hispans.

 • El setge a Alesa (52aC): Juli César vol fer-se amb el control de la Gàlia francesa.

 • August prop del Nil (31 aC): Marc Antoni i l’aliança amb Cleopatra (Egipte) queda esmicolada quan Octavi August ataca Egipte

 • La conquesta de la Britania (77dC): Cneo Juli Agrícola va conquerint territoris dels diferents pobles britànics

 • Marc Aureli a la Germania (167 dC): els germans ataquen Aquilea al golf de Venència. Marc Aureli no ho pot permetre i lluita contra aquests “barbars”.

 • Aníbal s’aproxima a Roma (216 aC): els cartaginesos d’Aníbal estan atacant Roma!

 • Viriato domina Hispania (146 aC): les aventures del lusità Viriat que s’imposa davant els atacs romans

 • Egipte en armes (58 aC): Egipte protesta contra els impostos abusius dels romans

També disposa de tres elements que són molt importants: una secció d’aprenentatge, multi-jugador lliure i una altra d’edició de mapes i aventures.

La secció d’aprenentatge explica detallada i didàcticament els controls i opcions que el jugador té mitjançant una aventura. Al joc hi apareixen personatges històrics que expliquen com fer-ho a mesura que van marcant uns objectius al jugador. Aquests poden ser desplaçar-se d’un punt a un altre, conquerir un espai, reclutar soldats, etcètera.

El joc ofereix un apartat (“Estrategia”) on els alumnes poden LAN o contra l’ordinador, dins d’escenaris/mapes del programa o creats per l’usuari (professor o alumne). Aquí es pot escollir la civilització a la que hom vol pertanyer (romà republicà, romà imperial, gal, iber, cartaginès, germà, egipci o britó) i escollir el tipus de partida (eliminació, guanyar per punts o per temps). S’ofereixen moltes opcions que es poden seleccionar. Podem establir quanta població volem per assentament, si volem compartir els aliments o veure tot el mapa d’entrada. Els aliments i els assentaments són un punt molt important ja que els soldats necessiten menjar regularment sinó perden vida.

L’espai multi-jugador segueix el mateix esquema però permet crear o assistir a partides a Internet.

Finalment l’edició de mapes i aventures és una eina força útil que, en el nostre cas, hem emprat. Per a tractar la Gerunda (la Girona romana) hem realitzat un escenari similar què ens permetrà entendre la diferenciació d’aquesta ciutat en diferència amb altres (com Barcino per exemple).

imperivmiiiA la dreta podem veure un plànol de la Girona romana amb la senyalització de les portes. A la part inferior esquerra hi ha una representació de Girona realitzada pel Museu Arqueològic de Catalunya. A sobre d’aquesta última, hi ha una mostra del mapa de l’escenari que hem creat. Per a fer-ho, s’ha tingut en consideració el paisatge local i la geografia local.

Es nota que els desenvolupadors d’aquest videojoc s’han basat en jaciments arqueològics com tanmateix en documentació històrica.

Què ens pot ensenyar?

Més enllà de les batalles en concret, Imperivm III permet parlar de l’activitat econòmica, el comerç i la guerra. El videojoc està centrat en els assentaments i l’activitat comercial. Resulta imprescindible fer rutes comercials des del poblat fins a la fortalesa propera per a que els guerrers tinguin aliment, poder comprar més soldats i, en definitiva, generar una bona activitat econòmica.

A l’esquerra hi ha la porta sud de Girona recreada dins l’editor d’escenaris de l’Imperivm III. Aquesta porta dona cap als camps propers on hi ha un grup de “lladregots” (segona imatge) esperant a camperols desprotegits.

Hi ha diferents oficis representats. Els soldats o guerrers (infanteria, arquers, cavalleria i mercenaris) en són els principals però també hi ha sacerdots, camperols i ferrers. Cadascú dels elements del videojoc (arquitectura, personatges, etcètera) té una breu explicació que es pot trobar donant amb el botó dret del ratolí sobre la seva imatge a la barra superior.

Com ho farem?

Les primeres sessions, les dediquem a realitzar l’apartat “Aprendizaje” del videojoc. Aquí s’hi ensenyen els controls i els elements que poden fer servir. S’aprofita també l’explicació de certs elements que hi apareixen com Juli César que apareix dins d’aquest tutorial.

A les següents sessions es treballa sobre l’escenari editat pel professor de la Gerunda romana. L’eina de creació d’escenaris és molt gràfica i fàcil de fer servir. En aquesta recreació s’hi ha marcat la plaça del fòrum, el cardus i les portes d’accés a la Girona romana. Amb tot, és una recreació parcial i aproximada que serveix per a parlar a l’aula de determinats elements:

 • Les portes d’accés: per què eren importants?

 • El fòrum: com un nucli cèntric de l’activitat econòmica

 • Els oficis: per què hi havien tants soldats?

 • L’agricultura: com a principal activitat econòmica de l’època

 • El riu Onyar com a recurs i delimitador de l’espai: per què Gerunda és triangular i no quadriculada?

 • El temple: la religió romana, mites, etcètera.

 • Certs personatges històrics romans i ibers que podem afegir amb l’editor d’escenaris. N’és un Adrianus (76-138 dC), responsable de l’expansió romana per la Hispania Baetica o zona andalusí.

fragment de riuEl riu Onyar amb una tenda on hi han un grup de pescadors.

Imperivm III també permet fer aventures i diàlegs entre diferents personatges. Gràcies a això, podem fer aventures personalitzades ficant els noms dels alumnes, del centre o el que vulguem. Tot i que fa servir codi de programació, hi ha alguns tutorials a Youtube que ens ajuden. Amb tot, és una tasca complicada i que implica més temps que no pas fer qualsevol escenari.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s